Ann Kvist logga 180605 nr2


HISTORIEN OM ANN KVIST KONSTFOTO
 


Ann Kvist Konstfoto
växte fram av en barnprotest


Som nybliven förälder med en ny systemkamera och stor experimentlusta älskade jag att foto min fina lilla dotter. Lek i rörelse, fina närbilder, naturliga skratt och siluett i motljus. Men en dag var hon inte med på noterna längre. Plötsligt var hon medveten om situationen och tyckte inte om den. I stället gick hon i från eller så blev det sura miner. Jag insåg rätt snabbt att jag stod inför ett val. Antingen fick jag fick börja fota något annat eller så fick jag lägga kameran på hyllan.

Efter många skogspromenader och med en sovande dotter i barnvagnen hade jag börjat att se naturen på ett nytt vis. Det var inte bara ett träd eller ett grässtrå som jag såg. Ju mer jag tittade ju mer såg jag dess olikheter. Ett träd hade fantastiska glödande löv, ett annat hade en näver vit som snö, ett grässtrå träffades av solens strålar så att magi uppstod. Stenar dolda under mjuk mossa skapade ett sagolandskap medan en stor ormbunke blev ett jätteträd i ett grodperspektiv. Jag såg naturen på ett nytt sätt som jag ville fånga och visa det unika och vackra för andra.

Vid samma tid började jag att gå på fotokurser och då tog jag min experimentlusta till en ny nivå. Vi fick fota körande bilar med strålkastarljus i mörker med långa slutartider och skapade därmed gula och röda ljusränder. Jag har alltid velat göra på mitt eget sätt och ville nu se och testa något nytt. Vad skulle hända om jag i stället rörde mig och motivet stod stilla. Om jag fick bestämma hastigheten, riktningen, vilket ljus, vilken slutartid, hur skulle uttrycket bli då? Jag insåg att det skulle krävas många exponeringar för att få den perfekta bilden men rätt var det var blev det faktiskt något fantastiskt. Något helt unikt, något som ingen någonsin hade fångat på bild förut.

Med alla dessa vackra motiv i naturen och med min speciella teknik skulle ingen kunna återge en kopia av det jag hade skapat. Ja, inte heller jag själv så klart, så unikt var mitt foto. YES! Jag hade hittat mitt uttryck och Ann Kvist konstfoto var fött.

 


VISION
 


Min önskan är att ge betraktaren av mina foton en vacker och lugn stund med tid för eftertanke. Tid till att öppna ögonen, tänka till och känna efter om det är något vi själva kan göra eller tillsammans med varandra för att göra världen bättre. Om jag kan uppfylla det är jag övertygad om att det är något vi alla skulle må bra av. 

Med mitt foto vill jag belysa det vackra i naturen. Jag vill visa att varje blad, träd, gräs och blomma är unik och hur det samspelar med sol, vind och vatten. I samspelet uppstår ett ögonblick som jag vill återge på mitt vis till andra.

Det är det unika som är vackert.